Северна Корея залага на нови средства за пропаганда срещу Южна Корея и САЩ, обвиняващи я в потопяването на севернокорейска корвета в края на март, при което загинаха 46 южнокорейски моряци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новите оръжия на студената война са онлайн пропагандата чрез сайта за видеообмен YouTube и сайтът за кратки съобщения Twitter. На жителите на Северна Корея обаче е забранено да посещават и двата сайта.

Миналата седмица северконорейският сайт Uriminzokkiri, който е администриран от Пхенян, обяви, че има канал в YouTube и регистрация в Twitter. В съобщението се казва, че още от края на юли в най-посещавания сайт за видеообмен в интернет Северна Корея има над 80 пропагандни клипа.

Има клип, който осъжда "подстрекателите към война" Южна Корея и САЩ заради твърденията им, че Пхенян е отговорен за потопяването на южнокорейската корвета. В друг клип, озаглавен: "Кой ще победи във войната на Северна Корея със САЩ?" Пхенян напомня, че вече има термоядрен синтез.

Регистрацията в Twitter, Пхенян е открил едва преди седмица под името Uriminzok, което в превод от корейски означава "нашият народ". Само за седмица Северна Корея вече е набрала 3000 последователи.

В едно от Twitter посланията, Пхенян обещава "безмилостно наказание" за Южна Корея и САЩ, и нарича южнокорейския президент И Мюн-бак "проститутката на САЩ".

След активната дейност в Twitter и YouTube, Северна Корея явно решила да не спира в овладяването на интернет медиите и сега, "атакува" и социалната мрежа Facebook за пропагандата си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пхенян си е създал профил в четвъртък и вече има 51 приятели, както и над 80 снимки, няколко видеоклипове и послания.

Севернокорейското правителство остро критикува Сеул и Вашингтон в интернет пространството, заради обвиненията срещу него за потопяване на южнокорейска корвета в края на март. Яростните атаки, дори накараха Сеул да блокира достъпа до микроблога на Северна Корея. Интересното е, че Пхенян има група от 9200 южнокорейски последователи (еквивалент на приятелите във Facebook).

По силата на закон за сигурността на Южна Корея  южнокорейците нямат достъп до определени средства за комуникация със Севера, припомня Франс прес, цитирана от БТА. За нарушителите на закона се предвиждат затворнически присъди. Позовавайки се на този закон Сеул предупреди, че всеки южнокореец, който се осмели да отговаря на посланията на Пхенян в Twitter ще бъде наказван.