Индия заплаши да блокира част от услугите на BlackBerry и официално призова мобилните оператори до 31 август да осигурят система за контрол на услугите, предлагани от смартфоните, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Три мобилни оператори потвърдиха, че са получили писма от министерството на комуникациите, с което им се поставя краен срок да осигурят възможност за контрол над услугите на BlackBerry за размяна на съобщения и e-mail съобщения.

Индия е поредната страна, която започна да оказва натиск над канадската компания Research in Motion, която залага на поверителността на информацията. Както властите в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Кувейт, Германия и Европейската комисия, които по-рано препоръчаха да не се използват смартфони на RIM заради "причини, свързани със сигурността".

Причините са, че обработването на информацията (включително и  предадена от BlackBerry към други модели мобилни телефони), става в дейта центровете на RIM, които са разположени основно в Канада. Моделите BlackBerry са предпочитани от бизнесмени и политици, най-вече заради удобната клавиатура, но властите смятат, че устройствата могат да бъдат използвани и от въоръжени групировки или терористи.

Реакцията на Индия и изключително важна, защото преди време бе установено, че групата терористи, които през есента на 2008 г. нападнаха хотели в Мумбай, са използвали, именно телефони BlackBerry.