На HOT CHIPS 22 (22 - 24 август), Брад Бърджес - главен архитект на Bobcat и Майк Бътлър - главен архитект на Bulldozer представят новите проекти на компанията. Първият проект е ориентиран към мощните многонишкови изчислителни платформи, докато вторият се цели в икономичния клас (решения с консумацията под 1 ват). Двата прототипа носят кодовите наименования “Bulldozer” и “Bobcat”. Новите процесорни ядра са проектирани "от нула” за да посрещнат по-големи изчислителни натоварвания, пише TechNews.bg.

Ядрата ще са в основата на бъдещите ускорени (APU - Accelerated Processing Unit) процесори на AMD - Fusion, както и при мощните сървърни и настолни CPU-та (Central Processing Unit) на американския производител.

Новото поколение CPU и APU модели на AMD ще бъдат разработени на база новите ядра и ще дадат възможност на производителите да предложат "нова вълна" от иновативни PC с разнообразни форм-фактори и висока производителност, коментират още от Advanced Micro Devices.

Bulldozer е иновация в многонишковата производителност, произвежда се по усъвършенствана 32-нм технология и поддръжка новите x86 архитектури. Балансът на специалните и поделените изчислителни ресурси гарантира компактен дизайн с множество ядра. Има и подобрени характеристики за управление на енергията.

Bobcat е икономично решение, с консумация под 1 ват и с малък форм-фактор (форм-фактор е показател за физическите размери на платката и определя в каква кутия може да се инсталира). Гарантира 90% от модерна мейнстрийм компютърна производителност, но на двойно по-малка площ. Новият дизайн на ядрото е лесно приложим за различни производствени технологии.