Вчера Google, Intel Corproration и Sony Corporation обявиха плановете си да създадат "Google TV". Телевизията е доста атрактивен бизнес, в който Google иска да разшири доходоносната си интернет политика, която им носи милиарди долари всяка година. Целта на инициативата на "Тримата големи" е да интегрират интернет системи в домовете на обикновените хора - едно устройство за видеофилми и онлайн телевизия. Японският гигант Sony още през есента на 2010 г. ще пусне на пазара новите устройства, които ще работят с процесорите на Intel, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

"Гугъл ТиВи е нова платформа, която според нас ще промени бъдещето на телевизията" е казал говорителя на компанията Риши Чандра на конференция в Сан Франциско, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Технологията, която гигантът ще внедри се опира на Андроид, с която работят все повече мобилни телефони. Телевизорите ще са свързани с интернет пряко или с декодер. "За потребителя няма значение откъде идват предаванията, дали от пряко телевизионно излъчване, от видеозапис или от интернет. Той иска само да може да ги гледа", отбеляза Чандра.

Проучванията на пазарните анализатори показват, че всеки втори телевизор ще поддържа интернет връзка през 2013 година, според ABI Research, пише TechNews.bg. През настоящата година около 19% от плоските ТВ поддържат изход към интернет. Слeд две години този показател ще достигне 46%, сочи анализът.

В частност, става въпрос за Ethernet връзка. Анализаторите от iSuppli предвиждат през 2013 г. продажбите на телевизори с възможност за достъп до интернет ще бъдат 6 пъти по-големи, отколкото през 2009 г., достигайки 87,6 милиона броя. В тази прогноза, за разлика от ABI Research, iSuppli отчита не само Ethernet адаптерите, но и Wi-Fi връзките.

Освен продажбите на телевизори с вградени модули за интернет, ще расте и бизнесът с ТВ приставки, които осигуряват същата функция.