Европейската цифрова икономика укрепва и навлиза във всички области на бизнеса и живота. Но ако Стария континент желае изцяло да оползотвори потенциалните облаги от цифровата икономика трябва да ускори развитието и да осигури по-бърз широколентов достъп до интернет, да подобри уменията на гражданите за използване на новите технологии, както и да насърчава иновациите в областта на ИКТ се казва още в документа, цитиран от TechNews.bg.

В доклада се разкрива значението на ИКТ сектора като един от основните двигатели на европейската икономика. От 1995 г. насам ИКТ генерират половината от растежа на производителността в ЕС. Данни за периода 2004-2007 г. показват, че в последно време тези инвестиции са започнали да генерират растеж на производителността и в останалата част на икономиката. Добавената стойност на ИКТ сектора в европейската икономика е около 600 милиарда евро (4,8% от БВП). В този сектор са 25% от общите бизнес инвестиции в научноизследователската и развойна дейност в ЕС.

За сравнение, в САЩ ползите от ИКТ са по-големи. Европа се нуждае от структурни реформи и последователна програма в областта на цифровите технологии, за да постигне подобен ефект, се казва в доклада. Общо за Европа около 60% от населението използват редовно интернет, а 48% - ежедневно. В САЩ съотношението е: 56% - всеки ден, а 65 на сто през последните три месеца. И в Европа (30%), и в САЩ (32%) около една трета от населението никога не е била в онлайн пространството.

Съществуват значителни разделения по социално-икономически и географски признак. По-възрастните хора, необразованите и тези с малки доходи използват по-малко интернет и уменията им за това са на по-ниско ниво. Докладът отчита, че 46% от хората на възраст над 55 години в САЩ никога не са използвали интернет срещу 59% в ЕС. Силно впечатление прави Южна Корея и Япония, където различията между социално-икономическите групи са по-слабо изразени.

През 2009 г. широколентовият пазар на ЕС отново е най-големия в света. Почти една четвърт от гражданите на ЕС (24,8%) разполагат с широколентов достъп до интернет чрез фиксирана линия. Скоростта на предаване на данни нараства при 80% от линиите в ЕС е над 2 Mbps, а при 18% от тях тази скорост е над 10 Mbps. Въпреки че тази скорост е достатъчна за основните уеб приложения, тя не е достатъчна за по-напредничави приложения като телевизия по заявка.

Проекът "Европа 2020“ предвижда всички европейци да притежават широколентов достъп до интернет със скорост 30 Mbps или повече. По-високите скорости ще изискват преминаване към мрежи за достъп от следващо поколение. ЕС изостава значително спрямо държави като Южна Корея и Япония в изграждането на тези мрежи. Миграцията към подобрен широколентов достъп представлява важно структурно предизвикателство за целия далекосъобщителен сектор. Освен че играе важна роля за растежа на европейската икономика, интернет притежава огромен потенциал за укрепване на единния пазар.

Държавите-членки се различават по степен на развитие на електронната търговия и електронния бизнес, а трансграничните транзакции са ограничени. 54% от ЕС потребителите на интернет купуват или продават стоки чрез интернет, но само 22% от тях извършват това от други държави от ЕС. За сравнение в САЩ електронната търговия е по-обичайна практика, където 75% от интернет потребителите купуват или продават в режим онлайн. Докладът отчита, че на Европа липсва действително единен цифров пазар, който е от съществено значение за стимулиране на растежа на европейските малки и средни предприятия и за предоставяне на потребителите на по-големи възможности за избор на конкурентни цени.