Intel официално представи най-новата си платформа за смартфони и таблети, която доскоро беше позната под името Moorestown. Тя ще наследи платформата Menlow, която е насочена към MID устройства ще предложи технологии за пестене на енергия и за увеличаване на производителността, съобщава Mobile Bulgaria.

Централният процесор е Atom Z6XX (Lincroft), а контролерът е означен като MP20 (Langwell). В един чип са поместени: процесор (45nm технология), графично ядро GMA 600 (поддържа хардуерно ускорение при декодиране и компресиране на HD видео, съответно 1080р и 720р и съвместимо с OpenGL ES2.0 и OpenGL 2.1), контролер за паметта и екранен контролер.

В сравнение с Menlow консумацията на енергия в режим на изчакване е над 50 пъти по-ниска, над 20 пъти в аудио режим и 2-3 пъти при работа с видео и сърфиране в интернет. Новата платформа предлага 1.5-3x по-висока изчислителна мощ, 2-4x по-добра графика и над 4x по-висока JavaScript производителност.

Платформата вече е достъпна за заинтересуваните производители (работни честоти до 1,5GHz за смартфони и до 1,9GHz за таблети и други устройства). Поддържат се технологии за връзка като Wi-Fi, 3G/HSPA и WiMAX и различни операционни системи сред които Android, Meego и Moblin. Първото устройство с Moorestown ще е на пазара преди Коледа и е много вероятно да е произведено от Nokia и да използва Meego.