На първо място в списъка е Бразилия, която е отправила 3,663 подобни искания, съобщава BBC, цитирана от TechNews.bg. САЩ са втори с 3,580 запитвания към Google за лични данни, а трета по активност е Великобритания с 1,166 искания.

Само в периода от юли до декември 2009 г. Бразилия е отправила 291 запитвания до интернет търсачката, Индия - 421, Германия - 188, а САЩ - 123. Повечето подобни искания са били обосновани с цел разкриване на престъпления и спиране на разпространението на детска порнография, отбелязва Google.

Интернет гигантът има сериозни проблеми с правителството на Китай. Компанията беше принудена да изнесе дейността си от страната, поради натиска за самоцензура и атаката на местни хакери срещу нейните услуги.

Търсачката възнамерява да обновява информацията на сайта на 6-месечна база, пише АФП, цитирана от БГНЕС.  “Огромното мнозинство от тези искове са легитимни и изискваната информация е за криминални разследвания“, съобщава главният юрист на компанията Дейвид Друмонд в блог пост за новия сайт. Той допълва, че съобщаването на тези данни според интернет гиганта ще доведе обаче до по-малко цензура.