Компаниите следва да дават определена свобода на своите разработчици и възможност те да изграждат висок авторитет в обществото на отворения код. В последните 10 години IBM е инвестирала 1 милиард долара в поддръжка на Linux.

Освен това, Синият гигант активно подпомага Linux на пазара за x86-системи, целейки да отслаби позициите на Windows и да се конкурира със Solaris. Компанията нееднократно се е опитвала да участва в разработката на Linux, предлагайки изходен код, но тези намерения засега са неуспешни. В перспектива, компаниите с афинитет към Linux имат интерес да помагат във вземането на решения от разработчиците на бъдещи версии на операционната система.

Опитите за управление на отворените разработки отстрани са обречени на неуспех, смята Фрай. Linux обществото внедрява в кода на системата това, което е интересно към момента, и отхвърля функционалности, които са трудно поддържани или пресичащи се с други системи.

IBM е имала няколко неуспешни опита да внедри в ядрото и файловата система на Linux код за планиране на задачите, признава Фрай.