Технологията Light Peak ще замени USB 3.0 през следващата година, обяви Intel по време на форума за разработчици в Пекин, съобщава TechNews.bg. Според представители на компанията, новото решение ще измести напълно USB.

Light Peak е оптичен интерфейс, който поддържа предаване на цифрови данни между две устройства със скорост до 100 гигабита в секунда. На първо време скоростта ще бъде ограничена до 10 Gbps, което е два пъти повече, отколкото предлага стандартът USB 3.0. По план, спецификацията на Light Peak трябва да бъде публикувана до края на 2010 година.

Първите потребителски устройства, поддържащи новата технология, се очакват на пазара през следващата година. Новият стандарт ще позволи предаване едновременно по един кабел на различни данни, вкл. мултимедийно съдържание и управляващи команди.

По време на демонстрацията в Пекин кабелът е бил включен към ноутбук, телевизор и камера с висока резолюция. Изображението от камерата е постъпвало в ноутбука, а от него към монитора е подавано друго изображение.