Съмнителният контракт е на стойност 35 милиона евро. Според източници на сайта cnews.ru, подобна сделка е извършена през 2003 година. HP е доставила на прокуратурата сървъри, персонални компютри и друга техника. Сега, източник на Уол Стрийт Джърнъл твърди, че HP е дала подкуп в размер на 8 милиона евро, за да спечели контракта, пише TechNews.bg.

Доставката на оборудването е извършена през немска дъщерна компания, затова разследването се води от немски и руски органи. Прокуратурата в Германия разследва дали при даването не подкупа HP е използвала мрежа от холдингови компании и сметки в банки във Великобритания, Австрия, Швейцария, Нова Зеландия, Литва, Латвия и други страни.

Немското разследване може да доведе и до иницииране на дело в САЩ от Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC), пише Уол Стрийт Джърнъл. Законодателството на САЩ забранява на американски компании да дават подкупи на чужди чиновници. Освен това SEC изисква от публичните компании да разкриват пред комисията подробности за важни разследвания.