Причините за отношението на ИТ кадрите към работата, трябва да се търсят както в икономическата криза (и съпътстващите я съкращения на работни места), така и жестоката конкуренция от страна на аутсорсинг компаниите. За неудволетвореността от работата, статистиката е показателна: висок процент на случаи, когато ключови сътрудници напускат компанията при първото по-изгодно предложение, което получат е доста по-висок спрямо предходната година.

До рекордно ниски показатели е спаднало и желанието на ИТ сътрудниците за допълнителни усилия, например за извънреден труд или да дават предложения за подобряване на процесите. По данни на консултантската компания Corporate Executive Board, докато през 2007 г. в категорията "увлечени в работата си" са попадали 12% от ИТ специалистите, сега в нея попадат едва 4%.

В друго проучване, проведено от компанията Conference Board, едва 45% от анкетираните ИТ специалисти заявяват, че са удовлетворени от работата си. На базата на тези данни експертите прогнозират масова миграция на ИТ персонала при първите признаци на подобряване на икономическата ситуация. Според глобалната компания за наемане на персонал Dice над 35% от ИТ сътрудниците планират да сменят работното си място при първа възможност, а основна причина за тази нагласа е стремежа на специалистите да се съхранят като такива.

Според анкета на Dice.com, най-съществените проблеми, които ИТ сътрудниците виждат във връзка с развитието на тяхната кариера на този етап са:
трудности при поддържане на професионалните умения на ниво - 22%;
риск съкращаване на заеманата длъжност - 20%;
намаляване на заплатите - 14%;
спиране и стартиране на по-малко проекти - 12%;
увеличаване на работното натоварване (следствие от съкращаване на персонала) - 10%.