Големите ИТ компании не винаги успяват да разработват навреме нови продукти и им е по-изгодно да купуват перспективни разработчици. Гиганти като Google и Cisco имат достатъчно средства да бъдат активни играчи на M&A пазара. По време на кризата броят на сливанията и поглъщанията в Силициевата долина намаля значително - от 2670 на обща стойност 254 милиарда долара през 2007 година до два пъти по-малко през 2009 г., пише TechNews.bg.

От началото на настоящата година расте интересът към венчърните компании. По данни на National Venture Capital Association, през първото тримесечие са извършени 45 сделки по покупка на венчърни стартъпи. Основни купувачи са големите компании, които по този начин съкращават разходи за изследователска дейност. Най-активен на пазара е интернет гигантът Google. През 2010 година компанията е купила пет разработчика на софтуер.  През март Google се сдоби с Picnic Inc. - разработчик на онлайн приложения за фото услуги. Неотдавна, Ерик Шмид - CEO на Google обеща, че когато икономиката започне да се възстановява, Google ще придобива по една компания месечно. Този план вече се реализира.

Освен Google, с големи кешови наличности разполагат Apple, Oracle, Microsoft и други ИТ гиганти, общо около 50 на брой. Всички те могат да бъдат активни участници на M&A пазара в близка перспектива. Лидери по наличност на финансови ресурси за сливания и поглъщания са Wells Fargo & Co. ($68 млрд.), Cisco ($39,6 млрд.) и Apple ($24,8 млрд.).