Ford Focus 2011 ще бъде първата лека кола, която ще използва софтуера Hohm (за управление на консумацията на електроенергия в дома). Според шефовете на двете компании, по този начин потребителите ще могат да се възползват от по-ниските тарифи за тока.

Подходът ще помогне и на ютилити компаниите да управляват допълнителното натоварване на електрическите мрежи, породено от захранването на електрическите автомобили. Това може да се окаже много съществен инструмент в бъдеще, ако се случи така, че много хора в един и същ район да зареждат возилата си по едно и също време.

Потребителите ще могат да достъпват Hohm чрез различни устройства - компютър, смартфон и от дисплея на автомобила. Имайки информация за консумацията на енергия на колата, потребителите ще оптимизират времето за зареждане.

"Хората ще могат да планират зареждането на колите си интелигентно - по начин, по който никога преди не са правили това. Кога трябва да презареждам? Къде има станция за презареждане? Каква е цената на тока в този момент - дали тарифата е добра?“, пояснява Нанси Гиоа, директор на поделението за електрифициране във Ford.