Няма разлика през каква платформа ще работите със своите документи - дали на домашния си компютър, ноутбук, дали през смарттелефон или през уеб, казва Майкъл Хартман, генерален мениджър за Централна и Източна Европа в централата на Microsoft, цитиран от TechNews.bg.

Майкъл Хартман дойде в България специално за представянето на Microsoft Office 2010 пред българската аудитория като част от Microsoft Days 2010. Microsoft Office 2010 няма да има високи системни изисквания, потвърди Хартман. Ако обаче се погледне отвъд идеята за инсталационното приложение и се помисли за ползване на SaaS версията, то изискванията към хардуерната конфигурация стават още по-скромни. Работата през браузер ще възможна, дори и за много слаби машини.

Изображенията и видео-клиповете ще се редактират директно в Powerpoint. Вградени са всички най-често използвани инструменти за обработка на статични и движещи се картини - изсветляване и затъмняване на изображения, регулиране на контраста, "рязане“ на видео и др.

E-mail клиентът в новия офис-пакет на пръв поглед изглежда без промяна, но всъщност е организиран така, че всяко съобщение може да показва предхождащата го комуникация (message thread), стига разбира се да има такава. При това са налични два режима на показване - стегнат и подробен. Нова функция е възможността да се "забрани“ бъдещото развитие на дадена последователност от писма: например, ако из офиса се вихри e-mail "разговор“ за това какви пици да се поръчат за обяд и всеки се включва с копие до всичко останали, то тези, на които въпросния дебат се вижда досаден, могат да се спасят от всички последващи съобщения по темата - с един клик.

Продуктивността е нова функция в Excel, която добавя елементи на бизнес-анализ към наличните данни. Сега програмата може да генерира криви за графично представяне на тенденции, така че с една проста и ясна графика да илюстрира промените в тренд, заключен зад цели редове или колонки с цифри.

Microsoft инвестират 9,5 милиарда американски долара в научно-изследователска дейност, част от тези пари са за по-нататъшното развитие на офис-пакета, разказа още Хартман. Скоро този софтуер ще изглежда по много различен начин, защото освен в развитие на конкретните продукти голяма част от R&D инвестициите се влагат в принципно нови технологични решения, нови видове интерфейс и нов подход към контролирането на ресурсите на машините.