Изследването е проведено от екип на Масачузетския технологичен институт под ръководството на Ребека Сакс. Учените са използвали транскраниална магнитна стимулация (TMC) на теменната област в мозъчната кора на дясното полукълбо. На главите на доброволците са били закрепени електроди със слабо магнитно поле, което временно е нарушавало предаването на нервни импулси в областта на мозъчната кора, отговаряща за моралната оценка на постъпки.

На част от доброволците е въздействано в продължение на 25 минути с ТМС, след което са били помолени да оценят определени ситуации. Участниците във втори експеримент пък са били подложени на кратки въздействия с TMC, от порядъка на 500 милисекунди. Резултатите били категорични, че след магнитна стимулация хората оправдават недопустими постъпки, целящи да навредят на друг. Предполага се, че TMC е попречила на участниците в експеримента да оценят действията от гледна точка на морала, а единствено да се съобразяват с крайния резултат.

Пример: един мъж не би трябвало да позволи на приятелката си да премине по ненадежден мост, а ако насърчи подобно действие - оценката му се тълкува като неморална постъпка. Под въздействие на TMC, субекът на изследването оправдава подобно действие, като не го счита за неморално.