"Икономическата логика предполага, че с намаляване на цените на едро, това ще се отрази неминуемо и върху цени на дребно, които потребителите плащат за своите разговори. За съжаление, към настоящия момент, средномесечният разход на българските потребители както за фиксирани, така и за мобилни услуги, е все още над средния за Европа”, казва в интервю за Агенция “Фокус” Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

"Нашите анализи показаха, че цените за терминиране представляват много голям процент в крайната потребителска цена за осъществяване на гласово повикване от фиксирана към мобилна мрежа – между 63% и 87%. Очаквам, че по-ниските цените на едро ще намалят крайните цени минимум с 25%-30%. Още повече, постоянното повишаване на конкуренцията на пазара чрез мерките, които КРС налага, както и технологичните нововъведения, ще стимулират операторите да развиват ценовата си политика спрямо потребителите чрез разнообразяване на продуктовата гама и предлагането й на все по-достъпни цени” – каза той.

Председателят на КРС е уточнил, че от 1 април 2009 г., когато е започнало поетапното намаляване на т.нар. цени за терминиране, досега процедурата върви по график, определен от КРС. Както се е очаквало, операторите са обжалали решенията, но комисията няма намерение да отстъпва. Още повече, че " имаме подкрепата както на Европейската комисия, така и на изпълнителната власт", каза още шефът на КРС.

В момента е тече третият етап от графика: цените за терминиране в мобилни мрежи достигнаха 20,5 ст. за силен трафик и 15 ст. за слаб трафик, а във фиксирани мрежи – вече са между 2,8 ст. и 0,95 ст. Последният етап ще настъпи на 1 юли 2010 г. Към тази дата цените за терминиране в мобилни мрежи трябва да са по-евтини между 42% и 56%, а цените на едро във фиксирани мрежи – между 8% и 67%, уточнява Веселин Божков.