Интерент-сайтът QuieroPaz..org (ИскамМир.org) беше създаден преди 10 месеца от младежи, които искат да направят база данни при липса на официална информация за престъпленяита и въоръжените нападения в страната, уточнява агенцията, на която се позовава БГНЕС.

Социалистическото правителство не публикува данни за престъпността от месеци, но проучвания показват, че насилието е по-важен проблем за повечето местни жители от безработицата и покачването на цените. В столицата Каракас убийствата достигат 100 на 100 000 души. За сравнение, средно за света убийствата са 9 на 100 000 души, с което Каракас става вторият най-опасен град на света. Първият е Сиудад Хуарес в Мексико, на границата със САЩ, където наркокартелите водят конкуретна война за пътя на наркотиците.

"Хората се страхуват да говорят публично. Нашата карта е публична, но информация може да се дава по електронна поща, без да се разкривате", обяснява социологът Хосе Грегорио Гера, един от основателите на QuieroPaz.org.

Сайтът се актуализира от потребителите в цялата страна и своите създатели, които публикуват цялата информация за отвличания, убийства и нападения, публикувана във вестниците.

Очаква се системата да бъде подобрена през февруари.