Това съобщи пред bTV заместник-градският прокурор Роман Василев, цитиран от БЛИЦ. Според първоначалната инфорамация инспекторът е задържан след поискан подкуп от 20 000 лева. Впоследствие градският прокурор Николай Кокинов обяви, че задържаният данъчен служител е 32-годишната Диляна Каменова - старши инспектор „Приходи” в НАП-София.
Каменова отишла вчера в офиса на бизнесмен, който искал връщане на ДДС в размер на 120 000 лева. Тя предложила по-бързо да придвижи преписката му, като затова поискала 20 000 лева. Той имал 2000 лева и й дал тези пари като първа вноска. Малко след предаването на парите Каменова била задържана от служители на полицията, предаде БТА.
Бизнесменът Николай Лалов от фирмата "Глобул истейт" е подал в прокуратурата сигнал, че му се иска подкуп. Бизнесменът е съобщил за случая в СДВР преди да даде на данъчната инспекторка парите.
Каменова е задържана за 72 часа и ще се иска нейното отстраняване от длъжност, както и евентуално постоянното й задържане в ареста, добави Кокинов. Той посочи като мотив това, че задържаната не трябва да влияе върху разследването. Прокуратурата ще проверява дали и по други случаи данъчната служителка е взела пари.
Задържаната ревизорка от Националната агенция за приходите (НАП) в София е отстранена от длъжност, съобщиха от Централното управление на данъчната агенция. Тази сутрин е започнала и процедура по уволнението й по разпореждане на изпълнителния директор на агенцията Красимир Стефанов. Ръководителят на екипа, в който е работила е понижен в длъжност, а самият екип е разформирован. В момента тече пълна проверка на дейността на ревизионния екип за последната година, допълниха от НАП. "Крайно време е ръководителите на всички нива в НАП да започнат да носят отговорност за дейността на подчинените си. Надявам се, че този случай е ясен сигнал за всички служители в НАП какво се случва, когато така нагло се нарушава закона", е коментирал по повод уволнението на задържаната данъчна служителка Красимир Стефанов, се казва още в официалното съобщение.