Маймуната Алф от столичния зоопарк навърши 5 години в неделя. Той е едно от емблематичните животни на парка и е от застрашен от изчезване вид - лапундер. Торта, големи подаръци и публика, бяха част от изненадата за рождения ден на животното. Енергичен и щастлив той веднага се втурна да разопакова новите си играчки, предаде Нова телевизия.

"В голямата кутия имаше гумена играчка, която е от кучешки магазин, за да бъде по-здрава, защото той точно като едно малко дете е прахосник - къса, хвърля и по тази причина играчката трябваше да оцелее малко повече. Имаше много орехи, ябълки, мандарини, всичко което е характерна храна за една маймуна. Също много плюшени играчки, на които той много се радва и обича, но за съжаление много бързо ги къса", разказва Ани Костадинова, гледач в софийскиа зоопарк.

От осиновителите си получи торта от арабски хляб, зеленчуци на скара и пилешко месо от Aladin foods, както и топка, и орехи от Моника Стоева.

Вижте снимки >>

Историята на маймуната е необикновена. Още от раждането си Алф е отделен от родителите си, тъй като те били доста възрастни. Майка му не е могла да го кърми. Наложило да бъде отгледан с биберон от хора.

Вече порасналият Алф е във възраст, в която може да създаде поколение. Затова сега от парка ще се заемат да му намерят женски лампудер, за да продължат вида си.

"На днешната дата той вече е в полова зрялост, така нареченият пубертет, и ще трябва да му се намери женска. Не можем да го приобщим към неговото семейство, по обяснимата причина, че бащата не би го изтърпял, защото ще му бъде конкуренция, и ще му търсим девойка, за да не бъде сам", посочва Ани.