Направиха се неверни внушения, спекулира се със страховете, че могат да бъдат застроени т.нар. междублокови пространства, каза Здравков в отговор на въпрос на пресконференция, на която столичният кмет представи програмата за ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в София.

Целта на този закон беше именно защитата на комплексите и успокояването на ситуацията на напрежение в тях. Дали е "Младост", "Обеля" или "Овча купел", междублоковите пространства попадат в терени за широко обществено ползване.

Много е опасно да се спекулира със страховете на хората, че тези терени могат да бъдат застроени. Тези терени не могат да бъдат застроявани по простата причина, че попадат под специфичната защита на чл. 11, в който те не могат да бъдат преотреждани за нищо друго освен за озеленяване, категоричен беше Здравко Здравков.

Въпросният параграф 28 не засяга комплексното застрояване, не само за "Младост", а за всички останали комплекси на територията на Столичната община, добави главният архитект.

Защитата на зелените системи е категорично разписана с текстовете, заяви Здравков и апелира да спре да се спекулира със страховете на хората, които да бъдат спокойни, че терените, които попадат в междублоковите пространства няма как да бъдат преотредени за нищо друго.

Твърденията, че това е "вратичка" за застрояване на зелени площи в "Младост", категорично не са истина, коментира от своя страна кметът Йорданка Фандъкова. Тя каза, че сутринта е помолила главния архитект на града да каже ясно и категорично, че съответният законов текст не се отнася за жилищните комплекси.

Ако имаше и грам възможност и съмнение за това, нямаше да позволя той да остане в закона, заяви Фандъкова.

Не съм гледала камери и нямам намерение, не е моя работа, в момента вървят сериозни разследвания, следствени действия, каза кметът Фандъкова на въпрос, свързан с вчерашния арест на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.