Тя ще бъде внесена в Столичния общински съвет /СОС/, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, след като провери строителството на разширението на 149 Средно училище "Иван Хаджийски" в район "Овча Купел" 2 , което включва спортна зала и кабинети.

Към момента повече от половината общински училища в София са на едносменен режим на обучение, но има райони, в които училищата са много натоварени, каза Фандъкова.

Тя обясни, че част от стратегията е за строителството на нови училища и за разширяването на училищни сгради. Важна част от стратегията са и индивидуалните програми на самите училища с цел постепенно да осигурят ненадвишаване на собствения си капацитет - или да не записват повече ученици, отколкото базата им позволява.

Добре е учениците да могат да започват училище в 8.30 или в 9.00 часа, а не по-рано, както е сега, когато има училища на две смени. Това е много важна наша стратегия и задача, и сме почти готови да внесем програмата в СОС, заяви столичният кмет.

"Капацитетът, който имаме в момента, чисто механично, дава възможност за преминаване на едносменен режим, но трябва да подчертаем, че при малките деца - особено от първи до четвърти клас, а и от първи до седми клас, е важно да имат осигурено училище близо до дома им", коментира Йорданка Фандъкова.

Затова въпросът не е за чисто механично разпределение на децата, а за даване на възможност на всеки квартал, на всеки район да има поне основно училище, добави тя. С гимназиите въпросът е по-различен, тъй като в тях се кандидатства и учениците могат да пътуват из града, отбеляза Фандъкова.

Тя информира, че се планира изграждането на нови училища в новите квартали на София, в които няма училища. Първата ни стъпка ще е свързана с проектирането на четири нови училища - в кв. "Манастирски ливади", във "Витоша ВЕЦ-Симеоново" в "Лозенец", в кв. "Красно село" и в район "Витоша".

Кметовете на райони имат за задача да огледат възможности за разширение на сгради, а отделно имаме и идейни проекти за разширение на няколко училища в София.

До този момент построихме три нови училища и за мен, като кмет, изключително е важно да продължим с тези инвестиции, заяви Фандъкова.

По думите й Министерството на образованието и науката подготвя стандарт за физическата среда, който ще задължи училищата да приемат толкова ученици, колкото им позволява базата. Има директори, които преоборудват учителските стаи в класни стаи, за да записват повече ученици, но това не е правилно. Основният въпрос е да се осигури във всички училища качествен учебен процес, но това е работа на МОН, отбеляза Фандъкова.

Всяко училище с физкултурен салон

Най-важно е децата да могат да спортуват, София през тази година е европейска столица на спорта и част от нашата програма е свързана с осигуряването във всяко училище на физкултурен салон и спортна зала,  каза още кметът.

Откакто нашият екип работи в общината, общо десет спортни зали и физкултурни салони са построени, допълни Фандъкова.

По думите й останали са само три столични училища без физкултурен салон, като има програма и план да бъдат изградени. Сега разширяваме Първа английска езикова гимназия и 112-то основно училище, като с първия етап разширяваме училищната сграда с 50 процента, а вторият етап, който предстои да започне, включва и нов физкултурен салон, обясни Фандъкова.

Тя съобщи, че по интегрирания план за градско възстановяване и развитие се предвижда изграждането на спортна зала и в Девета френска езикова гимназия.

Възложих на главния архитект на София да подготви типови спортни зали, които да изпълняват не само функциите на физкултурни салони, а и на квартални спортни зали в различни райони на София, в дворовете на училищата, поясни кметът Фандъкова.

Тя уточни, че са избрани шест училища, които са подходящи за изграждане на такъв тип зали. 

Целта е постепенно да може да се изграждат нови и многофункционални спортни зали, които да позволят да се разшири базата на съответното училище за учебното време, но също в събота, неделя и във вечерно време, хората от квартала да могат да спортуват в тези зали и да се организират състезания в тях, каза кметът на София.

Според Йорданка Фандъкова най-важните фактори за развитието на децата и за превенция срещу агресията е спортът, а след семейството - детската градина и училището, са институциите, които трябва да възпитават интереса на учениците към спорта.