Те показват, че за отоплителния период от октомври до март в София има общо над 70 дни с превишения на среднодневната норма за замърсяване с фини прахови частици с размер 10 микрометра, 12 дни с превишения два пъти над нормата, 6 дни с превишения над три пъти над нормата и 5 дни с превишения над четири пъти над нормата.

„Най-замърсеният ден е бил 27-и януари, с над шест пъти превишения над нормата - 331 единици на кубически метър. Това е рекордна стойност за всички населени места, където имаме сензори“, каза пред БНР Петър Киров от проекта AirBG.info и подчерта, че в София дневно активните сензори са над 300, което отхвърля вероятността за каквато и да е статистическа грешка.

Проектът стартира миналата година. В момента има над 600 станции, които събират информация за въздуха в страната. Те са разположени на места, които са обявени за забележителности, като центъра на София, крепостта „Баба Вида“, в Стария град на Пловдив и на Велико Търново, в Белоградчик, в природния резерват „Сребърна“, както и на връх Мусала, каза още Киров.

„Нашите станции се появиха и до всички автоматични измервателни станции в София на Изпълнителната агенция по околната среда, благодарение на инициативата на министъра на околната среда и водите. Ние следим въздуха и в много курорти като Велинград, Банско, Хисаря, Гоце Делчев и Смолян“, добави Киров.