Това обяви, кметът на район "Банкя" Рангел Марков, който подписа договор със строителя "Консорциум Банкя 2020". Той ще трябва да направи проектиране, консервация и реставриране на заключената от 2001-ва година сграда.

По план тя ще се превърне в най-големия балнеоложки център у нас и на Балканския полуостров.

Първоначалната идея на местната власт беше 107-годишната сграда да бъде възстановена от частен инвеститор, припомня БНТ. В замяна на това общината му дава разрешение да построи спа хотел. Очаква се той да се появи до 3 години на мястото на бившия летен театър.

Предвиждаше се и изграждането на топла връзка, която да свързва бъдещия хотел с банята и така да се оформи градски балнеоложки комплекс в Банкя. Днес обаче идеята е претърпяла промяна.

В рамките на 40 дни предстои да се изработи идейният проект за реставрация, консервация и социализация на сградата, който ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като тя е паметник на културата.

Архитектът Чавдар Георгиев, който е направил оглед на състоянието на сградата твърди, че то не е добро.

Самата реставрация и консервация се очаква да започне в началото на февруари.

Сградата ще стане достъпна и за хората с двигателни затруднения. За целта ще бъдат изградени два асансьора.

След отварянето на балнеоложкия център в края на 2019-а година ще се търси частен оператор, който да поеме управлението ѝ.