Вандали са счупили 17 лампи, осветяващи Пантеона на възрожденците в Русе, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Счупените осветителни тела са свалени, а местата на свързване са изолирани за безопасност. Правят се опити за ремонтиране и усилване на корпусите на лампите, след което те ще бъдат върнати на местата им.

От музея информират, че преди три дни видеокамерите са заснели непълнолетни да ритат и повалят декоративното осветление.

Стойността на счупените лампи е близо 6000 лева. От музея обясняват, че тази сума през настоящата година все още не е събрана от входната такса за Пантеона на възрожденците.

"Пандемията силно ограничи посетителите на музеите у нас и по света, поради което подобни разходи в резултат на вандалски нападения, са неприемливи", заявяват от Русенския музей.

Оттам припомнят, че първият вандалски акт срещу осветлението е регистриран в края на миналата година. Тогава двама младежи са потрошили част от лампите. Нарушителите са установени, а родителите им са възстановили стойността на едва две от счупените осветителни тела. Всички останали са били за сметка на музея.

Пантеонът на възрожденците е открит през 1978 г., като наскоро бе ремонтиран с 1,8 млн. лева по европроект. В него са препогребани 39 известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев. Почетени са и 453 души - участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци.