Кметът на Русе Пенчо Милков иска част от приходите, събрани от таксата за преминаване на Дунав мост, да постъпва в общинския бюджет. Той е разговарял с министъра на регионалното развитие и го е запознал със своето предложение, съобщи на пресконференция Милков.

Според кмета около 27 млн. лева са събрани от налога през миналата година, като цялата сума постъпва в държавата.

Милков даде пример, че приходите от такса "мост", които се събират от румънска страна, остават в бюджета на община Гюргево.

"Всички приходи, събрани от таксата от българска страна, отиват в агенция "Пътна инфраструктура". Община Русе трябва да получава част от тази сума. Търпим вреди - трафикът замърсява въздуха, руши общински пътища, създава трудност за живота на хората от засегнатите квартали и индустриални зони", обясни Милков.

Кметът съобщи, че по повод на големите опашки от камиони в района на ГКПП "Дунав мост" общината е готова да предостави терен за изграждане на буферен паркинг. Идеята е това да го направи или държавата, или частен инвеститор.

Паркингът трябва да поема всички изчакващи да минат граничния пункт камиони. Така няма да се редят на опашка между град Мартен и Русе и да затрудняват движението на останалите превозни средства.

"Русе трябва да печели от трафика, а не само да търпи вреди", каза кметът.