Четирийсет български пожарникари с осем специализирани автомобила и техника участват следобед в международно практическо учение за действие при тежко земетресение.

Това съобщиха от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В северната ни съседка ще бъде проиграна следната извънредна ситуация - при земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер, регистрирано в района на Вранча, в Букурещ са разрушени стотици сгради, загинали са повече от 400 души, хиляди са затрупани, неизвестен брой се издирват. По Механизма за гражданска защита на Европейския съюз в националния ни център е получено искане от Румъния с молба за съдействие.

По думите на главен комисар Николай Николов, служителите са подготвени предварително за подобен род мисии. Никой от огнеборците не е знаел вчера, че днес ще се наложи да пътува за Румъния. Модулът е съставен от служители от противопожарните служби от София, Пловдив, Монтана, Велико Търново и Габрово. Ръководител е гл. инспектор Радослав Стефанов - от габровската служба, който е участвал в няколко подобни учения. "Работим много активно. Благодаря им за бързата реакция", заяви Николов.

В учението в Букурещ участват екипи от Унгария, Чехия, както и цялата служба на Румъния за извънредни ситуации.

Николов допълни, че България има споразумения с всички съседни страни за взаимопомощ при тежки бедствени ситуации, като с две държави те са в етап на финализиране. В главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" има сформирани и други модули - един от тях е за горски пожари, друг е за работа в заразена среда - CBRN, където най-добре подготвени и оборудвани били русенските служители.