Видът със странното име Китайски поспаланко (Perccottus glehni) е забелязан през миналата година и вероятно е пренесен от топлите води на Азия чрез вода в корабни трюмове или чрез хайвер, полепнал по краката на прелетни птици.

Неканеният гост се приспособил към родните условия, размножил се бързо и си живеел царски в нашите води. Според специалисти азиатската риба може да застраши популацията от местни видове, тъй като се храни предимно с ларвите на жаби, тритони и хайвер. В същото време китайският поспаланко няма естествени врагове в нашите географски ширини, пише вестник "Монитор". 

Като основна причина за появата на хищната риба специалистите посочват глобалното затопляне, в резултат на което температурата на водата в река Дунав се е повишила.

Видът е изключително пластичен и лесно приспособим към нови условия. Руски учени са направили интересен опит с хищната риба. Един екземпляр е бил поставен в кофа с вода без храна и допълнителен кислород в продължение на шест месеца. След този период рибата оцеляла.