След бързите действия на служителите на реда са задържани и двамата извършители.
Сигнал за случая е подаден в полицията около 10.26 часа от свидетели. Според първоначалните данни двама нападатели влезли в ателието на бул. “Фердинанд“ 3, грабнали поднос със златни накити и се опитали да избягат. Собственикът се е опитал да ги спре. Нападателят е открил огън с пистолет срещу полицай.
След обира единият нападател на ателието извадил пистолет и стрелял срещу униформен полицай. После побягнал по бул. "Фердинад" в посока хотел "Рига", преследван от полицейския инспектор, който го предупредил да спре, въпреки това извършителят продължил да бяга. Тогава служителят на реда произвел два предупредителни изстрела със служебния си пистолет и стоп-патрони, но нападателят отвърнал на огъня, което принудило полицая да стреля в краката му, уточняват от ОДП.
Извършителят се насочил към намиращата се в близост стоянка на таксита. Заплашил с пистолета си шофьор на такси "Деу" към фирма "Юнион", седнал до водача и потеглил с автомобила по "Придунавски булевард". Полицаят продължил да го преследва с друго такси.
В същото време нападателят изхвърлил шофьора до себе си, седнал на мястото му и продължил движението с висока скорост, завил по ул. "Епископ Босилков", но ударил предна и задна десни гуми на бордюра и бил принуден да спре в близост до църквата. Излязъл с насочен пистолет срещу преследващия го полицейски служител и пристигналите допълнителни сили от полицаи. Мъжът се опитал да избяга към ул."Княжеска" в посока центъра на града, където обаче е бил задържан. Оказана му е медицинска помощ поради рана в крака. Няма пострадали полицаи.
Полицията е задържала в село Хотанца автомобила и другия нападател на златарското ателие - Б. Д. на 22 г. от Русе, обясняват от ОДП. Той е признал пред органите на реда за извършеното. В превозното средство са намерени отнетите вещи.
ОДМВР-Русе води по случая досъдебно производство.