Премиерът Бойко Борисов ми предложи да стана здравен министър, винаги съм искал да работя в системата на здравеопазването. Това заяви пред bTV новият министър, който смени Кирил Ананиев - шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

Относно обвиненията, че се е похвалил, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е най-големият дарител на болницата по време на кризата с коронавируса, Костадинов коментира: "Не познавам г-н Пеевски, виждал съм го само по телевизията". После здравният министър извади телефона си, от който прочете цялото си изказване, в което се изреждат всички дарители на Александровска, сред които големи вериги магазини, фирми, организации. "Това означава ли, че съм и техен човек", попита риторично Ангелов.

Министърът коментира и дали има опасения от срив на системата през есента.

Министерство на здравеопазването е разработило план за действие чрез специален алгоритъм за осигуряване на болнични легла - както за интензивни тежки случаи, така и за леки случаи, според всяка една болница в страната. Описана е и апаратурата, с която здравните заведения разполагат.

Целта - да няма недостиг на легла в случай на увеличаване на заразените с коронавирус през есента.

"Няма опасност за системата. Дадена е и заповед, в която е разписано ясно какви легла трябва да поддържа всяка една болница. Където има проблем, са готови да реагират моментално", обясни Костадин Ангелов.

Той каза, че ситуацията в Габрово, където има увеличение на случаите е под контрол и се прави реорганизация.

Силните думи в началото на епидемията, изказани от Ангелов и други лекари, че не "искат корони от тръни", новият здравен министър коментира така: "И тогава, и сега говоря като лекар, моята цел е да запазим живота и здравето на всеки един човек. Разбирам, че думите бяха силни, но онова, което виждах с очите си и споделянето на колеги извън България, беше страховито".