В Токио започна работната визита на вицепремиера Екатерина Захариева по покана на японския външен министър. Тя ще участва в петата световна среща на жените министри на външни работи и ще проведе поредица разговори с представители на политическите и бизнес среди. Официална вечеря в чест на форума ще даде тази вечер японският премиер Шиндзо Абе, съобщи БНТ.

В навечерието на петата световна асамблея на жените министри от цял свят Захариева и губернаторът на Токио Юрико Койке разговаряха днес за важната роля на жените в съвременния обществено политически живот.

"Знам, че България е страна с много силни жени, които са представени на всички нива в обществения живот. Вие сте на 18-о място в световната класация по този показател. Япония е по-назад и се надявам да научим много от вашия опит", каза Койке.

"С жени на най-високите нива в политиката и съдебната власт, страната ни действително е водеща в света. В измерването на световната банка имаме 95 от общо 100 точки", подчерта и министър Захариева.

Двете обсъдиха и темата с предстоящите летни олимпийски игри през 2020 година в Япония.

Губернаторът я запозна и с интересни детайли около първия в историята на олимпийското движение проект за производство на медалите от рециклирани електронни устройства. Идеята на проекта, в който днес се включиха Захариева и дипломатите ни в Токио, е възможно най-много граждани и гости на Япония да станат по този начин част от символиката на олимпизма.

"Това е инвестиция в бъдещи медали за българските спортисти на олимпиадата - надявам се!", подчерта Койке.

И пак на олимпийска тема, министър Захариева стана и първият модел на кимоното с български мотиви, с които ще бъде воден българският отбор при откриването на олимпиадата. По поръчка на японския олимпийски комитет ще бъдат изработени общо 196 такива кимона със съответните мотиви от държавите участнички.