Днес е особен ден. Ден, който е белязан за българския народ с две сериозни трагедии. Да започнем от инцидента от миналата вечер във варненското село Рояк, където загинаха български граждани в Дома за подпомагане на възрастни хора. Това е една трагедия, която се разследва и в момента. За съжаление в рамките на по-малко от 7-8 часа, нова трагедия беляза тази нощ. Инцидент с пътнически автобус, регистриран в Република Северна Македония, с граждани от Северна Македония и други народности и с над 40 загинали. Трагедиите са общи, те са това, което ни докосва, прави ни хора и съпричастни, без значение каква е националност са загиналите. Единствено, което можем да направим, че да изразим нашата съпричастност с близките на загиналите, да изразим нашите съболезнования.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев на съвместен брифинг с македонския си колега Зоран Заев, който пристигна по спешност в България след автобусната катастрофа на магистрала "Струма", при която загинаха 45 македонски граждани, сред които 12 деца. Седем души, сред които 17-годишно момиче, са пострадали и са настанени в "Пирогов".

"Премиерът Заев имаше възможност да ги посети. Аз също се срещнах се с тези хора. Общото заключение на медиците е, че травмите са относително леки. За психическите им травми е рано да се говори. Да се надявам, че до един - два дни състоянието им ще позволи да се транспортират до местата, където те желаят и техните близки ги очакват. В координация сме с премиера Заев от ранните часове тази сутрин. Българските власти и властите на РСМ имат координация с министрите и органите, които извършват разследването. Създадена е координация на всички нива между двете държави. Надяваме се от разследването да научим онези поуки и уроци, които ще ни предпазят от допускането на подобни инциденти в бъдещето", допълни Стефан Янев.

От своя страна македонският премиер Зоран Заев подчерта: "Ние сме братски народи и в добро и лошо, да се надяваме да си помагаме повече за добро. Тук сме да си помагаме, когато е тежко, да се сме заедно и в радост" и добави, че в Северна Македония предстои да се обявяват два дни траур във връзка с инцидента. В България вече община Благоевград обяви ден на траур.

Заев изказа съболезнования за трагедията в дома за възрастни във варненското село Рояк, където загинаха общо 9 души при пожар.