"Радикалният ислям трябва да се криминализира и това трябва да стане в кратки срокове. Строги мерки и контрол - това е начинът да защитим България", се казва в позиция на ВМРО.

"Днес държава след държава пада жертва на действията на отрочетата от първата вълна мигранти, които се оказаха гробокопачите на Европа. Атентат след атентат. Дори Виена - културната столица на Европа, която беше пощадена до вчера, днес вече е поругана", се подчертава в текста.

Според ВМРО т.нар. интеграция на мигрантите в Европа официално се е провалила.

От организацията за пореден път заявяват категоричната си позиция, че бъдещето на ЕС трябва да е Европа на отечествата и нациите, а не Европа на "извратения неолиберализъм".

"И за пореден път ние от ВМРО заявяваме, че за нас Европа е люлката на съвременната цивилизация. За нас християнството е и трябва да остане водеща и моралополагаща религия на Стария континент. И всякакви опити да ни се натрапват религиозно, етнически и сексуално различни общности от традиционните за основната в континента религия и диаспора, а и за националната ни идентичност е недопустимо", се посочва в текста.

От ВМРО допълват още, че у нас християни и мюсюлмани живеят в мир, България е пример за религиозна и етническа толерантност.

"Поради всички тези причини ние заявяваме категорично, че точно днес и сега е моментът всеки политик, всяко правителство в рамките на ЕС да заяви своята категоричност в борбата с радикализма и да се откаже от лицемерието по отношение на измислената "нова" толерантност", пишат от организацията.

Припомняме, че снощи във Виена бе проведена терористично нападение. Застреляният извършител на нападенията е 20-годишен мъж, лежал в затвора за опит да замине за Сирия, за да се присъедини към джихадистката групировка "Ислямска държава", обяви днес вътрешното министерство на Австрия, цитирано от Ройтерс.

Ведомството потвърди съобщение на австрийската агенция АПА, че през април 2019 г. мъжът е получил присъда от 22 месеца. Той е бил освободен предсрочно през декември същата година поради младежката си възраст, се казва в съобщението, което цитира думи на министъра на вътрешните работи Карл Нехамер.

По-рано днес Нехамер каза пред АПА, че стрелецът е гражданин на Австрия и Северна Македония с албански корени и че полицията е задържала няколко души, свързани с него.

Нападателите убиха и един минувач, а после в болница почина и една от тежко ранените, както и още една жена на 40-50 години. В болници са още 13 ранени. Шест от тях са в сериозно състояние.