Точно в 17.00 часа изтече срокът за регистрация на листите за предстоящия вот. Равносметката на ЦИК показва, че в битката за парламента се впускат 23 партии, 6 коалиции и 2 инициативни комтета.

Освен традиционната лидерска битка в 25 МИР София, интрига се заформя и в 24 МИР в столицата, и в Пловдив-град.

Христо Петров, известен като Ицо Хазарта от "Продължаваме промяната" ще се бори срещу лидерите на ГЕРБ - Бойко Борисов, на БСП - Корнелия Нинова и на "Възраждане" - Костадин Костадинов в 25 МИР, но в 24 МИР един срещу друг ще се изправят довчерашни коалиционни партньори, които бяха на косъм да направят и предизборна коалиция - лидерите на ПП Кирил Петков и на ДБ - Христо Иванов.

Лидерите на най-антагонистично настроените една към друга ДБ и "Възраждане" - Атанас Атанасов и Костадин Костадинов, ще премерят политически мускули във Варна, а в Пловдив срещу Бойко Борисов застават бившият шеф на НС Никола Минчев, ексвицепремиерът от ИТН Гроздан Караджов и лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

За да подкрепи бившия военен министър пък партията, основана от Стефан Софиянски - ССД, се отказа от вота и регистрацията й бе заличена. ЦИК заличи и една коалиция - "Български дух" и "Традиции и гражданско движение". По-рано от изборите се отказаха "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, както и "Ние идваме" на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов заедно с ЕНП на Мария Капон. Трите десни формации изведоха сходни аргументи - отказват се заради несъстоялото се обединение вдясно и ще загряват за следващите избори.

През това време за депутат реши да се пробва известният вечен протестиращ - Йоло Денев, който е бил неведнъж и кандидат за президент. Човекът-протест е трети в листата на "Българско национално обединение" във Враца - един от най-възрастните кандидати за НС е родом от врачанско село.

Снимка: Булфото

12 837 машини са готови за поредните парламентарни избори.

Машините са на линия да отразят вота на избирателите у нас и в чужбина. Предстои да бъде извършена профилактика преди инсталирането на софтуера за предстоящия вот, а до момента е извършен ремонт на 800 от устройствата за гласуване, каза по Нова телевизия говорителят на ЦИК Росица Матева. По думите й най-честите проблеми са с принтерите на машините. "По-малко са проблемите с устройството, в което се поставят смарт картите", добави тя.

От електронното министерство пък успокоиха, че сигурността на вота е гарантирана.

Само преди дни от ДБ изразиха притеснение дали софтуерът на машините е изряден и дали е налице риск да бъдат манипулирани гласовете. За целта от коалицията пуснаха жалба в съда за проверката на софтуера на машините. Тричленен състав на Върховния административен съд обаче я отхвърли.

"Процесът за удостоверяване на машините за гласуване е в ход. Това, което Министерството на електронното управление гарантира, е сигурността на машините за гласуване", каза служебният заместник-министър на електронното управление Благовест Кирилов по БНТ.

"Очакваме от ЦИК да се направи т. нар. удостоверено изграждане на изходния код, който да бъде зареден в машините. Ние трябва да удостоверим, че целият комплект машина и софтуер отговарят на техническите изисквания. Ако ЦИК реши, може да предостави достъп до изходния код на политически партии, на неправителствени организации и други", заяви Кирилов.

Той обясни, че контролът до достъпа до кода е ясно регламентиран и се случва в защитена среда.

"Това, което ние удостоверяваме накрая, е, че този код, който имаме, е същият за всички машини и няма как да бъде изменен, така че да подмени вота. Достъпът до кода не означава, че можем да го променим и че можем да го заредим в машината, така че това са отделни действия", обясни Кирилов.

Охраната на склада с машините е поверена на Жандармерията, а не на частна фирма,

а всяко устройство има две флашки - едната отива в ЦИК, а другата в "Информацонно обслужване", което прави почти нулев риска да се загубят и двете едновременно.

"Самият изборен процес гарантира транспортирането както на резултатите и протоколите, така и на самите машини, така че и от тази гледна точка е гарантирана целостта на флашките", успокои представителят на електронното министерство.