"На тези преговори ще преговарям като премиер на Великобритания. Ще продължим да разговаряме и работим с шотландското правителство и другите регионални управления, но колкото до това кой ще седи на масата за преговори, изборът на 8 юни е ясен - аз или Джереми Корбин - лидера на лейбъристката опозиция", заяви Мей в Единбург, където представи програмата на Консервативната партия за парламентарните избори на 8 юни.

По този начин тя отхвърли искането на шотландския първи министър Никола Стърджън, която иска Шотландия да остане в ЕС или поне в европейския общ пазар, тъй като на референдума от 23 юни м.г. мнозинството шотландци гласуваха против Брекзита.

"Като се има предвид, че тя иска Шотландия да се отдели от Великобритания и да бъде в ЕС, човек може да се запита от коя страна на масата за преговори иска да седне", каза по адрес на Стърджън шефката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън.

Официалните представители на ЕС се готвят за начало на преговорите по Брекзита на 19 юни, но очакват датата да се потвърди едва след британските парламентарни избори на 8 юни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейската комисия ще води преговорите с Лондон от името на 27-те оставащи в ЕС държави, които на министерска среща в понеделник ще потвърдят мандата, който дават на главния преговарящ на ЕК Мишел Барние.