Освободен от длъжност е директорът на Агенция по вписванията Габриела Козарева, като на нейно място е назначена Даниела Митева, съобщи на пресконференция служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Причината за промяната са установени недостатъци и нарушения при одит и проверка от Инспектората към министъра на правосъдието.

"В Агенцията по вписванията са установени нарушения. Някои от тях са нарастване на броя на необработените годишни финансови отчети, към момента достигат почти 1 милион. ЕК е започнала процедура за нарушение за неизпълнение за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане преди 4 години", обясни Стоилов.

По думите му, забавено е и създаването на регистър за оповестяванията и пълномощниците.

"Очевидно, че настоящият директор на Агенцията по вписванията не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората. Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа, така че министърът на правосъдието ще предложи вариант как да се върви в тази посока", зaяви по време на пресконференция вчера  cлужeбният прeмиeр Cтeфaн Янeв.

Даниела Митева застава за втори път начело на Агенцията по вписванията. През октомври 2009 г., в началото на управлението на ГЕРБ, тя бе освободена от поста. Официално мотивите бяха "принципни различия с ръководството на Министерството на правосъдието по отношение организацията на работа, както и по отношение съблюдаване на финансовата дисциплина в Агенцията по вписвания".

Три месеца преди това от РЗС обявиха, че ще внесат в прокуратурата сигнал срещу Митева. Причината - новата система ИКАР, която става причина да се допускат грешки при издаване на удостоверения за тежести и вписването на ипотеки.