Десноцентристките християндемократи и левоцентристките социалдемократи, които след Втората световна война се редуваха да управляват в Германия, постигнаха ново най-ниско равнище в рейтингите си. Това сочат резултатите от нова анкета, публикувани вчера и цитирани от ДПА. 

Анкетата на "Дойчландстренд" по поръчка на обществената телевизия А Ер Де е осъществена сред 1040 респонденти в сряда и четвъртък тази седмица. 

Християндемократическата партия (ХДС) на канцлера Ангела Меркел заедно с баварската си сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) получават подкрепата на 25 на сто от избирателите. Традиционните им опоненти от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са на ниво 14 процента. И двете партии имат спад от един пункт спрямо проучване отпреди седем дни. 

Тези данни означават, че ако има федерални избори в неделя, сегашната управляваща коалиция от ХДС/ХСС и ГСДП няма да разполага с парламентарно мнозинство.

Зелените бележат ръст от два пункта до 19 на сто - най-висок техен резултат от септември 2011 г., с който те са нареждат на второ място след консерваторите. Трета е антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" с непроменените 16 процента. Либералите от Свободната демократическа партия добавят един пункт до 11 процента, а крайната левица има спад от един пункт до 9 на сто.