"Продължаваме Промяната", "БСП за България", Демократична България" и независими депутати приеха Програмата за управление на Правителството на Република България за периода юли 2022 - декември 2022 г. и Законодателната програма за същия период, които да се реализират от ново правителство, излъчено с проучвателния мандат на "Продължаваме Промяната". Това съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме Промяната".

В срещата участваха лидерите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и Асен Василев, на "БСП за България" Корнелия Нинова, на "Демократична България" Христо Иванов, министри и народни представители.

По-рано от партията, получила първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, обявиха, че в Министерството на финансите е започнала среща на коалиционните партньори от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", Демократична България" и независими депутати за приемане на Програма за управление и Законодателна програма, които да се реализират през следващите шест месеца - до края на годината, от ново правителство.

Как партньорите оцениха програмата

Управленската програма на новото правителство е амбициозна, но реалистична , с подкрепа към бизнеса и хората през есента и зимата, заявиха коалиционните партньори след среща в Министерството на финансите за финално обсъждане на управленската програма на ново правителство до края на годината, предаде БТА.

Програмата предвижда Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, каза номинираният за премиер Асен Василев и потвърди, че Рашков няма да бъде в състава на правителството. Все още не сме коментирали персонален състав на правителството, нито структура, посочи той.

По думите на премиера в оставка Кирил Петков коалиционните партньори са показали диалогичност, всеки един от тях е поставил България пред всичко друго, не са дискутирани персонални назначения въобще. Според него това е отговорното поведение, когато каузата България е водеща, когато знаем колко би загубила страната следващите месеци, ако нямаме правителство.

"Тук нашите коалиционни партньори са от целия спектър, но в следващите шест месеца имаме толкова много милиарди да влязат в българската икономика, толкова важни закони - над 40 да бъдат приети, че нищо друго няма значение, освен България да върви напред", заяви той.

По думите му, ако всеки един от НС има това отговорно поведение, ние бихме имали правителство.

За нас в следващите шест месеца най-важно е да гарантираме с едно редовно правителство стабилност в икономиката и сигурност в семействата, сигурност на българските граждани, заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова. По думите ѝ от БСП са удовлетворени от постигнатото във финалния вариант на програмата, защото има сериозен пакет, насочен към приоритетните за партията теми - инфлация, бедност, доходи и неравенства. Ще продължи подкрепата към бизнеса с досегашните мерки до края на годината, има допълнителни мерки като кредитиране на половин лихва на малки и средни предприятия, въвеждане на сто хиляди лева таван за регистрация по ДДС и редица такива мерки, ориентирани към малкия и среден бизнес. Тя съобщи, че е заложена и амбициозна програма за насърчаване на ползване на български продукти за подкрепа на българската икономика.

Нинова отчете, че в социалния пакет също са постигнали добри резултати. За нас беше важно да има безплатни учебници и безплатни лекарства за децата - това е включено, посочи тя. По думите й, продължава политиката досега, ориентирана към младите семейства - с данъчните облекчения, с увеличение на майчинството, която е адресирана към най-големия проблем - демографската криза.

Важно е, че като екип сме амбицирани да предложим на България и на българските граждани сериозна програма, с която да подпомогнем всяко българско семейство в тези месеци, заяви Корнелия Нинова.

Програмата е амбициозна, но реалистична и отговаря на очакванията на българските граждани, каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Надяваме се, че ще получим подкрепа, и след тези шест месеца, които се планират тези мерки, хората ще усетят всичко по джоба си, каза той. Много е важно, че в областта на енергетиката и на сигурността има конкретни мерки, които са предвидени, за да можем да осигурим зимата, посочи той. Много е важно енергоносителите да бъдат осигурени, допълни той.

На въпрос кога ще говорят за персонален състав на кабинета, Асен Василев отговори:"Когато осигурим мнозинство за тази програма".

Както става ясно, одобрените документи са разпределени в два раздела.

Управленската програма включва 15 раздела, сред които финанси и икономика, енергетика, правосъдие, труд и социална политика, образование, здраве, регионално развитие и транспорт, електронно управление, сигурност и вътрешни работи, култура, земеделие, околна среда, международни отношения и отбрана, порт и младежки дейности, хоризонтални мерки, мерки във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. 

Програмата започва с финансите и икономиката, в който раздел се набляга на повишаване на прага за регистрация по ДДС на две стъпки до 166 000 лева от януари 2024 г.; подготовката за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 г.; изпълнението на оперативните програми; повишаване капацитета на финансовото разузнаване; продължаване практиката на енергийни компенсации за бизнеса.

Следва енергетиката, където естествено се залага на гарантирането на диверсифицирани доставки на газ и на свежо ядрено гориво; ускоряване на работата по изграждане на нови ядрени мощности при наличие на финансова и екологична обосновка; въвеждане на две тарифи за ток и парно - първата да покрива базово потребление на по-ниска цена - срокът за това е края на годината. 

В раздела Труд и социална политика е заложено приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход - срокът е 30 септември.

"Струма" през Кресненското дефиле, уговаряне с Румъния на нови  моста над Дунава, възлагане на тунелите под Петрохан и Прохода на републиката, на довършването на АМ "Хемус" и продължението на АМ "Черно море" - са акцентите в регионалното развитое и транспорта. 

За опазване на околната среда се предвижда "разнищване" на големите замърсители, както и картографиране и нанасяне в кадастъра на дюните и плажовете по Черноморието.

В областта на международните отношения кабинетът ще положи "дипломатически усилия за нормализиране диалога между България и Руската федерация в съответствие с българския национален интерес и в рамките на общата европейска политика. ще се работи активно за присъединяване към Шенген и прилагане на новата ИТ архитектура и оперативна съвместимост за управление на границите. По отношение на армията - армията ще се модернизира с приета от НС инвестиционна програма. 

Богат е разделът за Възстановителния фонд - Националния план - той повтаря изброените по-горе раздели от иправленската програма, като добавя нови мерки и програми - планира се например да се преустанови използването на въглища най-късно до 2038 г.; да се създава национална схема за подпомагане на енергийно-ефективно обновяване на жилищни и нежилищни сгради; да се финализира доклад за схемата за минимален доход, намаляване на дела на договорите, възложени на базата на единствен оферент до най-много 25%.

Законодателната програма включва 13 раздела, изпълнени с десетки законопроекти. Но се открояват законодателните изменения за правосъдна, съдебна и антикорупционна реформа. Разбира се и в икономиката, здравеопазването, околната среда, Плама за възстановяване и устойчивост - само там предложенията за промени са 17.