Тимошенко, която ще се бори за президентския пост на предстоящите на 25 май избори в Украйна, заяви в интервю за АП, че по-рано подкрепящите членството в НАТО украинци са били малцинство, но агресивните руски действия в източната част на страната са довели до фундаментална промяна в обществените нагласи, предаде БТА.

"Със своята война срещу нас, руският президент Владимир Путин успя да промени манталитета на украинците и да ни насочи в друга стратегическа посока"
, заяви тя.

"В този случай НАТО е най-добрият избор за Украйна", добави кандидатката за президент.

Тимошенко прекара в затвора две години и половина по обвинение за злоупотреба с власт, което според Запада беше политически мотивирано.

Подобно на много други украински политици Тимошенко, която не подкрепяше членството в НАТО, засили твърдите си изявления след като проруски сепаратисти завзеха участъци на милицията и правителствени учреждения в най-малко десет градове в Източна Украйна.

"Не мисля, че той ще започне Трета световна война", заявява Тимошенко за намеренията на руския президент Владимир Путин. В петък Яценюк коментира, че Русия иска да има трета световна война.

"Мисля, че той просто изнудва света, знаейки че светът няма да допусне Трета световна война, и възползвайки се от това преследва незаконни и агресивни цели", добави бившата премиерка.

Тимошенко заяви, че приветства новия кръг на икономически санкции срещу Русия. Тя се надява те да бъдат "толкова силни, че Путин да спре агресията си и да се върне на територията на собствената си страна".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За антитерористичната операция в Източна Украйна

Тимошенко записана, че иска да избива руснаци