"Не виждаме стремеж от страна на Киев да подпише това споразумение", каза Барозу, цитиран от ИТАРР-ТАСС и БТА.

Той добави, че след срещата на върха във Вилнюс по въпросите на Източното партньорство, той е разговарял два пъти с Янукович, после върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън е посетила Киев, а първият украински вицепремиер Серхий Арбузов е бил в Брюксел и при всички тези разговори ЕК не е чула ясна позиция на украинското ръководство относно споразумението за асоцииране.

"Ние потвърждаваме щедрото си предложение към Украйна за политическа асоциация. Днес ние потвърждаваме и твърдата си подкрепа за всички участници в мирния протест на Площада на Независимостта и на други места в Украйна", заяви пък председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

В изявлението му обаче не се говореше за възможност Украйна да стане член на ЕС. По този повод ИТАР-ТАСС пише, че ЕС не е предложил на Украйна перспектива за европейско членство и за финансова помощ.

"Европа е отворена за украинския народ, но не е необходимо тя да е отворена и за украинското правителство", заяви и литовската президентка Далия Грибаускайте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предаде ДПА.

"Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС не беше свързано само с пари. Това беше избор на ценности", подчерта финландският премиер Юрки Катайнен.

"Ние не сме търговци на килими", добави премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, визирайки опитите на Украйна да направи офертата на ЕС за асоцииране по-приемлива.

Ангела Меркел заяви, че вратите на Европа остават отворени за Украйна и добави, че ЕС ще поддържа правото на украинските граждани на мирни протести и ще води едновременно диалог с Киев и с Москва.

Френският президент Франсоа Оланд посочи, че ЕС и Русия са в правото си да предлагат едновременно на Украйна да се интегрира към един или друг проект, всеки един от които има преимущества.

"В Киев трябва да кажат какво мислят да правят, а ЕС е длъжен да покаже на Украйна, че вратите на договора за асоциация засега остават отворени", допълни той.

Същевременно европейските лидери се съгласиха, че въпросът дали Украйна ще се асоциира с ЕС трябва да бъде решен в самата република.

Украйна поиска от ЕС повече средства, за да покрие разходите, свързани с асоциирането. След като ЕС отказа това искане на Киев, Виктор Янукович се съгласи да приеме заеми от Русия и офертата на Москва за намаляване на цената на руския природен газ за Украйна.

Янукович замрази преговорите за асоцииране, което породи големи проевропейски протести в Украйна и призиви той да подаде оставка.