Стотици в столицата Анкара излязоха за пореден път на демострации срещу управлението на Ердоган. Полицията, както до сега, ги обстрелва с гранати сълзотворен газ и водни оръдия. В Анкара полицията задържа десетина души.

 В ареста е и руски журналист - Аркадий Бабченко. Турската полиция уточнява, че той не е имал право да снима протеста на площад "Таксим" в Истанбул и е оказал съпротива при залавянето си. Руски дипломати водят сега преговори с полицията за освобождаването на журналиста.

Прокуратурата наложи постоянен арест на 26 души от общо 59 души, задържани през последните дни от полицията в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул. От задържаните 26 души, на 6 души ще бъдат повдигнати обвинения за „членство в терористична организация”, или за „оказване на помощ и съдействие на терористична организация”.

Премиерът Реджеп Ердоган отправи остри критики към Европейския парламент (ЕП) и Германия заради тяхното отношение към продължаващите повече от две седмици протестни действия в Турция, съобщи електронното издание на вестник „Заман”, цитирано от "Фокус".

„Отхвърляме резолюцията на ЕП за протестите в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул. С какво право, с каква самоличност вие вземате подобно решение по отношение на Турция? Ако вземате подобни решения, нека те да са насочени към Великобритания! От друга страна, Германия ни дава акъл. Нека запази този акъл за себе си. Вижда се какво прави полицията в Германия с цивилните граждани; първо намерете убийците на 8-те наши сънародници на германска земя и тогава се изправете срещу нас”, цитира думите на Ердоган изданието.

Междувременно Ердоган се съгласи да задържи строежа в парка Гези- предложи референдум и резолюция за показните съдебни процеси. Много от протестиращите обаче предполагат, че политическите умения на премиера ще вземат връх.

Ръководството на Би Би Си съобщи, че прекратява сътрудничеството си с турския телевизионен канал НТВ, който досега транслираше предавания на британската корпорация. Причина за това е решението на турския канал да не излъчва в ефир предаване на Би Би Си относно нежеланието на турските медии, включително НТВ, да отразяват антиправителствените вълнения в Истанбул. Ръководителят на световната служба на Би Би Си Питър Хоръкс подчерта, че и най-малката намеса в излъчването на Би Би Си е неприемлива.