Има някои системни партии във вътрешнополитически план, които са приели националпопулистки подход и не участват активно в това, за което са избрани в националния парламент. Това каза при откриването на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ заместник председателят на партията Цветан Цветанов. Той уточни, че това е БСП.

Според него опозицията има своята сила и може да бъде чута, когато участва в българския парламент. "В петъчния ден, който винаги се възприема като денят на опозицията, за да може тя да задава своите въпроси към изпълнителната власт, ние виждаме, че няма острота от тяхна страна, защото депутатите от БСП просто не ходят на работа", каза Цветанов и допълни, че така управляващите имат възможност да презентират това което е направено, а там където има проблеми министрите да казват какви са стъпките за тяхното отстраняване.

,,Дали БСП ще се върнат в парламента? Ако гледаме само решението на Нинова - не. Но ако се вгледаме в натиска, под който са подложени, смятам, че БСП ще намерят елегантния начин да влязат в българския парламент. По отношение на ЦИК искам да вметна, че от шестимата кандидата на БСП има само един, който и сега присъства в Комисията. Останалите петима са изцяло нови лица. Излезе, че теорията, че с новите си кандидати за ЦИК Нинова разчиства сметки с вътрешната си опозиция е факт'', коментира още Цветанов.

Пред журналисти Цветанов посочи, че подводните камъни, които очаква в предизборната надпревара, са популизмът, неистините, които могат да бъдат тиражирани в публичното пространство, предпазването от фалшивите новини и дезинформацията. Той посочи, че ГЕРБ постоянно се срещат с хората, разясняват своите политики и търсят обратната връзка.

,,Посещението на Столтенберг беше ясен знак за притесненията, които имат страните-членки на НАТО по отношение на присъствието на Русия в Черноморския регион. Затова и България е част от НАТО, за да бъде гарантирана националната ни сигурност'', добави заместник-председателят на ГЕРБ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че видимите резултати от работата на ГЕРБ са увеличените доходи, които тази година бяха увеличени с 10%, като очакванията са догодина отново да има нов 10% ръст. "Икономиката бележи ръст, редица инфраструктурни проекти се реализират, а безработицата и сивият сектор достигат рекордно ниски нива. Какви са видимите резултати от работата на БСП - участие в приватизацията и съсипан банков сектор", обясни той. Цветанов попита как може един политик да претендира, че е безпристрастен разследващ журналист. По думите му Елена Йончева обича да говори за корупцията, но нищо не казва за мерките срещу прането на пари. "Не бива да забравяме, че именно БСП, които са превърнали в мантра твърдението, че властта е корумпирана - имат народен представител, който има официално повдигнато обвинение от българската прокуратура за най-тежкото политическо престъпление - купуване на гласове", отбеляза той.

По думите на Цветанов е много жалко, че към тона на БСП се е присъединил техният президент и неформален лидер Румен Радев. "Нинова си позволи вчера да каже, че всички избори досега са били фалшифицирани. Нима в такъв случай Румен Радев е избран за президент нелегитимно? Нима парламентарните избори през 2017 г., проведени от доминираната от БСП ЦИК и служебното правителство на БСП, също са били компрометирани?", попита зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов обясни, че БСП правят брилянтни манипулации. Той каза, че през 2013 г. за първи път в историята денят за размисъл е бил опорочен и то от жената, която днес брани толкова яростно честността на изборите и справедливия изборен процес - омбудсманът Мая Манолова. "Лъжа е, че с промените в Изборния кодекс се ограничава съдебният контрол върху изборния процес и тази лъжа бе опровергана от самия председател на ВАС Георги Чолаков. Отделно в чл. 120 на Конституцията ясно е разписано, че всички административни актове на ЦИК са обжалваеми", категоричен бе председателят на ПГ на ГЕРБ.

По темата с новия състав на ЦИК, Цветанов поясни, че ГЕРБ се е съгласила да се стартира процедурата за избор на нов състав, за да се пресекат манипулациите, че се готви служебна победа на вота. "Ние в този случай заложихме на приемствеността. А какво направиха БСП - от досегашните шестима членове в ЦИК те предложиха само на един да запази позицията си", коментира той и сподели, че от хора от БСП знае, че Корнелия Нинова е разчистила хората на Мая Манолова и Михаил Миков, защото не може да си позволи те да представляват едноличното й управление в ЦИК.

Зам.-председателят на ГЕРБ изтъкна, че с прехвърлянето на един милион архивни единици от архива на бившата Държавна сигурност на комисията по досиетата, което се случи в началото на първия мандат на ГЕРБ - е било изпълнено едно от най-големите желания на българското общество и вече се знае кой кой е в българската политика.

"Доскоро нямаше политика в сферата на образованието, която да е насочена към разкриването на истините за комунизма. Цяло едно поколение израсна без да знае какво правеха комунистите, как се отнасяха към хората с различно мнение и кои днес са техните наследници. Ние обаче сложихме край на това и дадохме на българските деца най-ценното нещо - истината", подчерта той и благодари на просветния министър Красимир Вълчев, че изучаването на комунизма вече е заложено в учебниците.

Цветанов отбеляза, че когато ГЕРБ управлява - гласът на България се чува в Европа. "Важно е да бъдем активни на изборите. В момента на европейско ниво се води битка срещу националпопулизма и дебат дали да се запазят традиционните европейски ценности. В тази битка всеки глас е важен", каза той и като пример за работата на евродепутатите от ГЕРБ в интерес на българските граждани даде Андрей Новаков, който успя да договори рекорден европейски бюджет за България - 18 млрд. лв. По думите на Цветан Цветанов платформата на ГЕРБ за европейските избори ще съдържа основните приоритети на европейското семейство на партията - ЕНП.

"Какво можем да кажем за БСП - в тяхната платформа се акцентира върху различията й с ПЕС. Неслучайно те нямат подкрепата на сестринските си партии сред европейските социалисти", отбеляза той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ благодари на Жени ГЕРБ за тяхната инициативност и подчерта, че техните кампании успяват да достигнат до всеки един гражданин. "ПП ГЕРБ е доказала, че дава път на жените в политиката. Вижте само председателят на българския парламент и българският еврокомисар Цвета Караянчева и Мария Габриел", даде за пример Цветан Цветанов.

Смятаме, че жените са част от авангарда на политическа партия ГЕРБ и когато се говори по сериозните теми в различните сектори, винаги жените могат да дадат необходимите насоки и корекции.

При откриването на академията председателят на Жени ГЕРБ Ева Соколова припомни, че това е осмата национална академия за структурата, но на регионално ниво са се състояли над 50 академии.

Участниците във форума бяха поздравени от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Сред гостите и лекторите са председателят на НС Цвета Караянчева, еврокомисарят Мария Габриел, евродепутати и министри.