Централната избирателна комисия наложи 2000 лева глоба на лидера на "Атака" Волен Сидеров заради скандала по време на предизборния диспут в предаването "Референдум" на БНТ на 1 октомври т.г. Това е минималният размер на санкцията, който е предвиден по закон. 

Решението на ЦИК е публикувано тази вечер на сайта на комисията.

В началото на предаването лидерът на "Атака" нападна представител на друга формация с обвинения, че участва в управлението от името на една от опозиционните политически сили. Двамата размениха обидни реплики и това попречи на нормалното протичане на дебатите и предаването, като дори се наложи то да бъде прекъснато за няколко минути, а в студиото влязоха и служители на реда.

"От материалите безспорно се установява използването на неприемливи и обидни думи и квалификации", пише в решението на Централната избирателна комисия, според която с действията си Волен Сидеров е нарушил добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, които са участвали в предаването.

За нарушенията, които Сидеров е извършил, законът предвижда глоба от 2000 до 5000 лв.

Решението на ЦИК обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийски районен съд в седемдневен срок от връчването му на нарушителя по реда на ЗАНН.