Министерският съвет прие решение за определяне на условията и реда за съхраняването на устройствата за машинно гласуване. Съгласно правителственото решение, за осигуряване произвеждането на всички видове избори, техническите устройства за машинно гласуване трябва да се съхраняват на подходящо място /складови помещения/, отговарящо на общите условия, определени от Централната избирателна комисия.

До осигуряването на подходящи помещения - държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, следва да се използват наети от Централната избирателна комисия помещения - частна собственост, отговарящи на съответните изисквания, информират от правителствената информационна служба.

Решението на Министерския съвет предвижда още Министерството на вътрешните работи да осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. Контролът върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване се упражнява от Централната избирателна комисия. Достъпът до помещенията се допуска само с разрешение на Централната избирателна комисия.

Приемането на решението ще позволи на Централната избирателна комисия да сключи договор за съхранение на устройствата в помещения - частна собственост, до осигуряването на подходящи помещения - държавна собственост.

Необходимите средства за 2021 г. за прилагането на акта ще бъдат предоставени по бюджета на Централната избирателна комисия за настоящата година с отделен акт на Министерския съвет. Средствата за догодина ще бъдат предвидени по проекта на бюджет на Централната избирателна комисия в хода на бюджетната процедура за 2022 г.