Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БГНЕС. Искаме да отпаднат ограниченията за българските работници за европейския пазар на труда. В Европа има 10 държави, които имат ограничителни процедури на пазара на труда за българи. Имаме шансове с други държави, с Германия например, поясни Младенов.

Той каза, че едно от най-важните постижения на демокрацията е свободното движение на хора. "Христо Стоичков също се включи в кампанията и водим активна кампания. Имаме още един гратисен период до 2013 г. и ще се мъчим още тази година да отпаднат ограниченията за българи за пазара на труда в Европа", каза Младенов.

За "Горубсо- Мадан" Младенов коментира, че за съжаление малко или много мината в "Горубсо" опорочи миньорския празник. "Събрали са се синдикатите и работодателите от този бизнес, там работят над 30 000 души. Има актове вече за неплатените заплати. Ще следя внимателно този процес. Ако продължава компанията да не спазва трудовото законодателство ще настоявам да се преразгледа концесионният договор.
Миналата седмица на връх миньорския празник стана ясно, че работниците от "Горубсо" не са получавали заплати от месец май. След преговори със синдикатите собственикът на мината Валентин захариев обеща да плати част от дължимото още този месец. Синдикатите заплашиха със стачка, ако това не се случи.

Инспекцията по труда всеки месец следи на всички компании дали се изплащат заплати, когато има забавяния на плащанията се вземат мерки и се съставят актове", подчерта Младенов.