Ние не сме премиерска република, ще ви помоля да започнете да мислите нормално, ние не сме Бойко Борисов. Пламен Николов ще се отчита на парламента, не на Слави Трифонов. Аз съм глупав на фона на мисълта на Христо Иванов за инсценировките, ако беше използвал други думи, можеше и да разбера какво иска да каже. "Демократична България" всеки ден изважда нов знак. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по повод изказването на съпредседателя на ДБ, че не е отишъл на срещата с ИТН, защото не желае да участва в инсценировки.

Йорданов коментира още, че вчера не е имало консултации, а представяне на проектокабинет.

"Какво друго да си кажем - дойдоха партиите, представихме го, водиха си бележки. Не водим разговори по състава на кабинета, не са ни поставяли условия", каза заместникът на Слави Трифонов.

Той отбеляза, че все пак мостовете между ДБ и ИТН не са изгорени напълно, а ако проектокабинетът не мине, отговорността ще е на тези, които не са го приели.

"Срещите с ДПС бяха проява на добро възпитание от наша страна, оттам нататък продължихме с хората, в които наистина виждаме партньори", обясни депутатът.

Той подчерта, че от ИТН не желаят да правят коалиции с ДПС, както и не виждат смисъл да водят преговори с тях, защото нямат общи цели.

"Кажете на всички ваши гости политици, че твърденията за "дългата, късата и средната ръка на ДПС в ИТН" са глупости", посочи Йорданов.

"Слави не се бърка в работите на комисиите. Той е лидер на партията и участва във взимането на партийни решения", коментира още той.

Според думите на Йорданов проектоправителството било избрано по експертиза, хората в него "от години" работели по политики и зад тях е имало експерти. Слави Трифонов не се бърка в работата на отделните проектоминистри.

"Престанете да мислите в бойкоборисовщини, настоя Тошко Йорданов. - От три години в партията има ясно профилиране кой от какво разбира."

"Все едно да ви докарам като редактор някой, който се занимава с минно дело", даде пример той.

"Вероятно в правото в НБУ има някакви други клонове, непознати в науката", така коментира Йорданов изказването на Хаджигенов за легитимността на МС.

Тошко Йорданов коментира и номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи. "За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек, който е извън системата и с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори и екипът, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните", уточни той. Петър Илиев беше обсъждан като кандидат за премиер на един много ранен етап, добави Йорданов.

"Той е отличен юрист. Много се смея на глупостите, които се говорят за него", каза Йорданов. - Дамата, за която се твърди, че Илиев плагиатствал от нея, отговаря като "индиански вожд"."

Кои хора ще са вицепремиери ще стане ясно, когато внесем проектокабинета при президента Радев, посочи още Тошко Йорданов.

"Вторият вариант на предложения от ИТН кабинет не е авариен. Така или иначе беше необходима известна редакция, защото знаете, че предишният кандидат за премиер няма да бъде такъв. Той си беше избрал част от бъдещия управленски екип". Това пък заяви пред "Нова тв" Филип Станев, зам.-председател на "Има такъв народ".

По думите му разграждането на "модела ГЕРБ" или така нареченото "изчегъртване" може да се случи само ако се извършват конкретни практични дейности в изпълнителна и законодателна власт.

На въпрос дали "Има такъв народ" ще получи подкрепа за Момчил Иванов, предложен за правосъден министър и за Петър Илиев - кандидат за вътрешен министър, Станев заяви:

"Този въпрос трябва да бъде зададен към нашите бъдещи партньори. Ще видим как ще гласуват в пленарна зала. Истината, е че Конституцията повелява кабинетът да се гласува анблок".

"За нас е важно всички ние, които сме част от този действащ български парламент, да престанем да си разменяме реплики през медиите и социалните мрежи. Трябва да престанем да се фиксираме върху някакви изтървани в публичното пространство реплики. Крайно време е това да спре", допълни Филип Станев.

По думите му какво ще се случи с този кабинет ще реши не кой да е, а българският парламент. Зам.-председателят на ИТН бе категоричен, че няма да върнат празна папка на президента Румен Радев в петък.