Дали ИТН ще остане в управлението и коалицията, може да каже само лидерът на партията Слави Трифонов. Това каза заместникът му Тошко Йорданов по бТВ. 

"Това коалиционно споразумение е подписано от г-н Трифонов, този въпрос към него", лаконичен беше той.

"Не може да превръщаш избора за БНБ в мутренски проблем, това е отвратително, най-меко казано", заяви председателят на ПГ на ИТН по повод заплашителния есемес, дошъл от Румъния, който е получил кандидатът на партията за управител на БНБ Любомир Каримански.

"Ние няма да оттеглим Каримански, защото това е изнудване. Това е непрофесионален подход", категоричен беше той по повод разкола в с ПП за кандидат-управителя на националния трезор. Йорданов посочи, че в управляващата коалиция няма споразумение за общи кандидатури при избор на ръководители на контролни органи в държавата.

"По тази логика можем да седнем да се изнудваме за всяко нещо. От ПП е натискът да се оттегли, в момента натискът също е от ПП, и то от министър-председателя, както и негови представители. Да не говорим за изпращането на заплашителни есемеси. И се вкарват мутренски похвати от 90-те години", категоричен беше той. Има два варианти - или някоя мутра не иска Каримански за управител на БНБ, или някой използва мутри. И двата варианта са отвратителни. 

В коментар на спора за Северна Македония и твърдението, че е поет ангажимент да вдигнем ветото до юни, зам.-председателят на ИТН коментира, че вероятно го е поел премиерът и неговата съветничка Весела Чернева.

"Не знам дали са обещавали, но те /б.р. - ЕК/са останали с впечатление, че нещата ще се решат", каза Йорданов, визирайки ръководството на Еврокомисията. И подчерта, че няма промяна в коалиционното споразумение за Скопие и в коалицията не са го коментирали.

Блокирането на парите за пътища е политическа шизофрения и разменна монета срещу живота на хората, заключи зам.-председателят на ИТН по повод блокирането на работата на АПИ и Министерството на регионалното развитие.

"Премиерът Петков каза "да" за парите за пътища, ПГ го блокира - това е политическа шизофрения", коментира Йорданов.