Не е вярно, че смяна в ръководството на ББР се готви от много време. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

"Отпуснатият кредит от ББР няма никаква връзка с отпуснатия от държавата ресурс в помощ на малките и средни предприятия. Въпросният ресурс не се осигурява на ББР. Той се осигурява на търговски банки чрез нея. Да не докарваме така, че държавата е осигурила допълнително финансиране за нейната си банка. В политиката всичко трябва да е на морална основа. Може да има неща, които са абсолютно редни и закони, но ако те будят недоверие, се изисква политическо действие. В политиката доверието е всичко", каза по темата с ББР вицепремиерът Дончев.

Близо 900 фирми с над 13 хиляди работници са се възползвали от предложената от държавата схема 60:40 за предприятията в условията на кризата с коронавируса. Това са данни от първите дни след въвеждане на мярката, поясни в предаването "Лице в лице" вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му в момента се мисли и за допълнителна подкрепа за малките предприятия - бърза схема за безвъзмездно финансиране.

Вицепремиерът заяви, че все още няма яснота кога ще може да се мине към разхлабване на ограничителните мерки, въведени заради разпространението на вируса.

Именно мерките и ударът върху икономиката стана повод за поредната междуинституционална схватка, в която вчерашния ден думата имаха президентът Румен Радев и Томислав Дончев.

"Войната на институциите винаги е нещо лошо. Напрежение между институциите трябва да има, тя самата конституционална уредба предполага да се контролират взаимно. Но сега се пилее конституционална енергия, в тази ситуация това е излишно. Трябва да има тотална национална консолидация. Какво предлага господин президента? Какво различно да направим от това, което прави целият свят, от това, което препоръча СЗО. Хубаво е да има спор, но в диалогичен режим да се обменят мнения, да се правят предложения. Вие чухте ли предложения от президента?", попита Дончев.

Той коментира още, че се чувства горд, че е българин, тъй като българският народ се справя добре в дадената ситуация, даже по-добре от други страни, добави вицепремиерът.

На този фон обаче остават големите въпросителни за икономиката. Над 61 хиляди души са безработните от началото на обявяването на извънредното положение у нас.

Дончев коментира, че няма гаранция, че държавата ще тегли целия заем от 10 млрд. лева, нито пък гаранция, че той ще бъде изхарчен целия.

Към момента 870 млн. са препрограмирани от различни програми за справяне с кризата, милиард и половина са предвидени само за схемата 60:40.

"Голямата тема ще са социалната и здравната система. Плащанията в тези системи ще бъдат по-малки а разходите повече. Тези системи да бъдат субсидирани, за да издържат", посочи Дончев.

Той припомни, че за всички административни учреждения е издадена заповед да не се прекъсва работата, но при взимане на необходимите мерки за безопасност. Вицепремиерът призова да се сигнализира, ако някоя администрация е преустановила работата си заради COVID-19.