Отрицателен е резултатът от теста за коронавирус на държавния глава Румен Радев, направен у нас след завръщането на българската делегация от посещението в Талин, съобщиха от прессекретариата на президента.

Отрицателният резултат е потвърден от Националната референтна лаборатория. Това е вторият отрицателен тест за коронавирус на държавния глава в рамките на два поредни дни и трети в рамките на седмица, отбелязаха от "Дондуков 2".

Вчера, след като беше принуден да прекрати посещението си в Естония, Радев се върна и още на летището показа пред журналисти, отрицателния си тест, направен при пристигането си в Талин, наричайки ситуацията "активно мероприятие" на "доброжелатели". Той обаче не обясни защо не го е сторил преди да замине, след като още в неделя е бил уведомен, че новият шеф на ВВС, с когото в петък бяха на общо събитие, е дал положителен резултат. Заради това военният министър Красимир Каракачанов, който също присъства там, се самоизолира.

Радев не даде отговор и на въпроса защо първоначално от президентството съобщиха просто, че посещението се отлага заради влошената обстановка с COVID-19 и новината, че е бил в контакт с позитивен дойде от естонската президентка, която го обяви във Фейсбук.

По-късно от пресекретариата на Радев дори заявиха, че той не е имал контакт с "лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус". Доказано шефът на ВВС ген. Димитър Петров е заразен. Заради това вчера здравният министър заяви, че президентът трябва да бъде поставен под карантина, докато не излезе резултатът от теста, който ще му бъде направен още след завръщането му в София.