Все още не е окончателно решено с какви проценти кои от източниците ще се облагат.

Вчера депутатите окончателно гласуваха налагане на 20% такса върху приходите на производителите на енергия от слънце и вятър. Предложението бе направено миналата седмица от лидера на "Атака" Волен Сидеров, а бюджетната комисия в НС изненадващо прие таксата да бъде въведена. Тя важи само за електроенергията, изкупувана от НЕК по преференциални цени.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обясни, че таксата ще се признава за разход на дружествата и ще намали данъчните им задължения.
Финансовият министър Петър Чобанов се зарече, че очакваният приход около 160 млн. лв. ще остане като буфер в Бюджет 2014, но по-късно стана ясно, че парите ще са за енергийни проекти.

Предложението доведе до протести на производители на ток от ВЕИ.

"Предполагам, че в понеделник ще имаме повече яснота. Наистина е диференцирана ставката, като на този етап идеята е да бъдат обложени всички производители в системата, за да има справедливост", каза Куюмджиев.

По думите му таксите ще бъдат "съобразно тежестта, която представляват за системата и за обществото".

Според анализатори най-вероятно първо и с най-висок процент ще бъдат обложени производителите на ток от когенерация. Още преди 2 г. Симеон Дянков предупреди, че някои големи индустриални фирми имат по-големи приходи от производство на ток, отколкото от основна дейност.
По всяка вероятност кабинетът ще се опита да обложи с таксата и американските тецове, чиято енергия се изкупува по преференциални цени.

Вчера стана ясно, че китайски инвеститор е готов да вложи 1 млрд. лв. във ВЕИ в Северозападна България, без да иска преференциални цени и дългосрочен договор за изкупуване на тока. При този случай той е освободен от таксата.

Ултиматумът на ЕК за "Южен поток"

Куюмджиев добави, че реално няма проблем с писмото от Брюксел, което препоръчва на страните от "Южен поток" да се предоговорят с Русия. Според него, препоръките "трябва да бъдат прочетени по-внимателно".

"Еврокомисията говори за това, че нямало гаранция, че бъдещият оператор ще изпълнява Третият либерализационен пакет. Само че още няма тръба, няма компания, която да е подала лиценз за оператор на тръбата. Аз съм убеден, че когато дойде този момент операторът ще изпълнява всички анагажименти на България, а и на всички останали европейски страни. Това означава, че операторът на тръбата ще допуска използването й и от други собственици на газ, а не само на "Газпром"", категоричен е депутатът.