"Без отлагане трябва да се определи дата за свикване на първата междуправителствена конференция, с която да дадем официално начало на преговорите на Република Северна Македония. Всяко отлагане ще се отрази сериозно на политико-икономическата ситуация в страната, а ще има и влияние върху останалите страни в региона, които споделят същите или подобни открити въпроси със своите съседи", заяви председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери в обръщението си пред членовете на Комитета по външните работи на Европейския парламент в Брюксел, съобщава Слободен печат.

"През изминалото десетилетие Република Северна Македония се оказа в изключително чувствителен период във вътрешен и външен план. По отношение на европейските интеграции страната постигна впечатляващ напредък в приоритетните области, които промениха из основи определени сектори в нашето общество и значително разви отношенията със съседите за превъзмогване на отворените въпроси. Тази посветеност допринесе за получаване на зелена светлина от страна на Съвета на ЕС за начало на преговори за членство. За съжаление, вместо преговори сега се изправяме пред застой заради определени двустранни искания. Позицията ни е, че договорната рамка с България дава съответна основа за по-нататъшно сътрудничество и ние сме готови за разрешаване на ситуацията съгласно международните стандарти", каза Джафери.

Той подчерта, че тези събития не трябва да имат влияние върху отварянето на преговори за членство.

Евродепутатите докладчици за страните от Западните Балкани поискаха от ЕС Република Северна Македония и Албания да получат дата за междуправителствена конференция и това да бъде решено по време на словенското председателство на ЕС.

Подчертано беше също, че е необходимо да отпаднат визите за гражданите на Косово, да продължат разговорите със Сърбия, по-бързо да се отварят преговорните глави с Черна гора, както и да се намери по-добро решение за Босна и Херцеговина.

Председателите на парламентите на страните от Западните Балкани са в Брюксел по покана на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. В срещата ще участват председателите на парламентите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия, които е планирано да обсъдят ролята на парламентите в процеса на разширяване на ЕС след пандемията от КОВИД-19.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев очаква до края на годината да се намери решение на спора с България, предаде телевизия Сител.

Заев потвърди, че е занесъл в София документ, който съдържа петте точки, оповестени от българското външно министерство. И той като външния министър Буяр Османи каза, че предложението важи само ако София даде зелена светлина за начало на преговорите.

Днес е ясно, че македонският език и идентичност не са част от преговорите, каза Заев.

Той добави, че новото вето и новият неуспех за придвижване на интеграционния процес не може да бъдат причина за нови предсрочни избори.

Външният министър Буяр Османи каза на свой ред от Полша, че отлагането на интеграциите създава разочарования, но въпреки предизвикателствата Република Северна Македония остава посветена на европейската интеграция.